Svett

Svett är en naturlig del av alla människors liv och det finns få saker vi kan göra åt det. Däremot kan vi på flera sätt undvika den starka och fräna svettlukten.
Undvik koffein, lök och kryddstark mat om du vill att att det ska lukta mindre när du svettas.

Varför svettas vi?

När kroppstemperaturen höjs, i samband med exempelvis fysisk aktivitet och värme, produceras svett som kyler kroppen när det avdunstar. På så sätt hjälper svetten kroppen att reglera kroppstemperaturen. Under armarna finns svettkörtlar som även påverkas av emotionella faktorer som upphetsning, oro, nervositet och stress. Dessa svettkörtlar aktiveras först under puberteten.

Varför luktar det svett?

Den sorts svett som utsöndras vid fysisk aktivitet och värme består till största delen av salt och vatten. Svett som kommer från körtlarna innehåller även proteiner, fetter och aminosyror, vilka är ämnen som bakterier trivs i. När bakterierna bryter ner dessa näringsämnen bildas svettlukt. Då svettlukten är individuell luktar ditt svett sällan likadant som dina vänners svett. Även din egen svettlukt kan variera mellan olika tillfällen.
För att minska svettningar bör du välja luftiga kläder i naturmaterial, som bomull, silke, ull och linne. Dessa material andas bättre och gör det därför lättare för svetten att dunsta från kroppen.

Hur kan vi undvika svettlukten?

Svettlukt kan minskas med hjälp av antiperspiranter eller deodoranter. Antiperspiranter motverkar svett genom att innehålla transpirations-hämmande salt och parfym. Deodoranten däremot minskar svettlukten genom den maskerande effekt som parfymen har. Det är även viktigt att känna till att en parfym som doftar gott på en person både kan lukta annorlunda och ge en annan effekt på en annan person. Det är därför viktigt att du hittar en produkt som passar just dig. I Barnängens sortiment finns effektiva, snabbtorkande och alkoholfria antiperspiranter!