Hår

Att tvätta barns hår är sällan enkelt. Barnängens milda baby- och barnprodukter håller barnets hår rent under hela uppväxten, utan onödiga tårar.

Barns hår

Vissa barn har bara ett fint fjun över huvudet när de föds, medan andra har riktiga hårsvall. En del nyfödda har till och med kvar det mörka, dunaktiga hår som täcker kroppen när barnet växer i mammans mage. Detta kallas lanugo-hår och brukar falla av några dagar efter förlossningen. Efter några veckor skavs eller faller dessutom det första håret bort och ersätts med nytt. Det tar ytterligare två till sex år för babyfjunen att totalt ersättas av det lite grövre barnhåret.
Vill ditt barn inte tvätta håret? Du kan hålla barnets hår skapligt rent genom att tvätta det med en tvättlapp eller borsta med en fuktig, mjuk babyborste.

Tvätta barns hår

Det går bra att tvätta barnets babyhår redan från födseln, men schampo rekommenderas inte förrän barnet är runt 8 månader och bör därför användas sparsamt. Istället räcker det oftast med ljummet vatten på en tvättlapp. Vid användning av schampo är det viktigt att använda så milda produkter som möjligt, då barnets hud och hår är ömtåliga. Barnängen milda och oparfymerade Barnschampo rekommenderas särskilt för de allra minsta. När barnen är tre år och äldre kan de även använda Barnängens Kids Schampo & Duschgel, Kids Schampo & Balsam och Kids Balsamspray, som är milda och fria från både färgämnen och parabener.
Fått tuggummi i håret? Gnid in håret med barnolja och försök sedan försiktigt kamma ut tuggummit med fingrarna eller en kam.

Inga fler tårar

Alla Barnängens schampo och duschprodukter för barn innehåller vår ”inga flera tårar”-formula, som gör det lättare att tvätta håret på barnen. Därmed inte sagt att barnen kan sitta med vidöppna ögon när schampot ska sköljas ur, utan uppmuntra alltid barnet att stänga ögonen vid ursköljning. Om barnet ändå får skum i ögonen, försök försiktigt torka bort det med en handduk och skölj sedan med ljummet vatten.