Hårvård

Ett vackert hår är ingen konst, men det kräver lite ansträngning och omvårdnad. Viktigast är att ha bra hårvårdsprodukter, men glöm inte heller bort att ge ditt hår inre näring och att skydda det mot yttre påfrestningar.
Visste du att en näringsrik kost är bra för håret? Unna ditt hår rikligt med nyttiga fetter från exempelvis avokado och nötter.

Schampo

Ordet ”schampo” kommer från hindi och betyder ”massage”. Schampo skummar bort smuts, damm, svett och oljor (sebum) från hår och hårbotten. Moderna schampon rengör skonsamt och effektivt och har ett pH-värde mellan 5 och 6, vilket är idealiskt för att behålla hårets egen pH-balans. Dagens schampon innehåller ofta vårdande ämnen som pantenol, proteiner och vitaminer som återuppbygger håret och bevarar dess elasticitet, samtidigt som de förebygger skador.

Balsam

Balsambehandling är för de allra flesta en del av den grundläggande hårvårdsrutinen. Balsam innehåller syntetiska eller naturliga ingredienser som förbättrar hårets kvalitet efter schamponering. Balsamet slätar ut hårstrukturen och hjälper hårfibern att återsluta sig, vilket stärker håret och gör det mjukt och lättkammat. Många moderna balsam innehåller dessutom extra skyddande ingredienser som UV-filter, färgstabilisatorer och Q10.
Håret skadas lätt av sol, klor och saltvatten. Skölj därför igenom håret efter badet och täck huvudet med en huvudbonad under de värsta soltimmarna.

Torrschampo

Torrschampo används ofta som ett komplement till hårtvätt. Det har som syfte att suga upp oljor och smuts i hårbotten, så att håret känns fräschare och ser renare ut. Torrschampot lägger sig som ett tunt skikt på varje hårstrå, vilket ger håret både textur och volym. Det aktiva ämnet i torrschampo är raffinerad risstärkelse, vilket historiskt har används både i läkekonsten Ayurveda och som smink för japanska Geishas. Det finns olika typer av torrschampon, men de flesta kommer i antingen spray- eller puderform.