Hud

Få saker är så lena som ett barns hud, men när huden ibland blir torr och narig behöver den lite hjälp på traven. Barnängen har milda och fuktgivande produkter för barn i alla åldrar.
Dags för barnet att bada i stora badkaret? Att ställa badbaljan i badkaret under några badtillfällen brukar underlätta för barnet att vänja sig.

Tvätta barnets hud

Det nyfödda barnet behöver inte tvättas så ofta eftersom det bara är i hudvecken och i baken som det samlas smuts. Det räcker istället att tvätta hals, ljumskar, knäveck, händer och fötter med en våt handduk. Om barnet trots allt behöver tvättas med mer än vatten kan du fördela en lagom mängd Barnängens Barnolja på en mjuk tvättlapp eller bomullstuss och badda barnet med. På så sätt löser du försiktigt upp smuts samtidigt som du återfuktar barnets hud. Små barn gillar inte kyla, så prova att tvätta halva kroppen i taget och se till att det är varmt omkring er.
När barnet har blivit ett par veckor gammalt kan det börja bada 1-2 gånger i veckan. Använd då tvålen Barnängen Ren Baby, som är oparfymerad och inte torkar ut barnets hud. Det är viktigt att i så stor mån som möjligt undvika parfymerade produkter för små barn, trots att barnets hud blir starkare för var dag som går. Först när barnet är runt 3 år kan de börja bada med den lätt parfymerade Barnängen Kids Bubbelbad. Kom bara ihåg att duscha barnet noga efter badet så att inte skumresterna torkar in i huden.
Har ditt barn skorv i hårbotten? Det bästa är att låta skorpan vara ifred, men för att mjuka upp skorven lite kan man använda Barnängen Barnolja och försiktigt kamma med en fin kam.

Återfukta barnets hud

Efter tvätt är det bra att smörja in barnets hud med Barnängens Barnolja, som är både mild, oparfymerad och vattenavvisande. Om ditt barn har torr hud bör du dessutom ha för vana att smörja in barnet med Barnängens Barnsalva, vilken mjukar upp huden och förebygger hudirritationer. Det är nämligen en myt att du med regelbunden återfuktning kan skämma bort barnets hud så att den slutar producera eget fett. Det är tvärt om viktigt att smörja in barnet, speciellt under vintern då luftfuktigheten gör huden extra torr. På sommaren ska du istället skydda barnets hud mot sol, vind och salta bad.