Hudvård

Du måste vårda din hud för att den ska hållas fast, frisk och vacker. Viktigast är att återfukta och stimulera huden, men precis som med håret behöver du ge din hud näring och skydda den mot yttre påfrestningar.
Kom ihåg att dricka mycket vatten! Det återfuktar huden inifrån och ger den extra lyster.

Återfuktning

Hudens yttersta skikt, hornlagret, kan beskrivas som en mur av döda hudceller, sammanbundna av fett och vatten. Om huden blir för torr kan skadliga ämnen som fria radikaler, mikroorganismer och bakterier tränga igenom muren och komma in till de levande cellerna, vilket kan orsaka irritation och klåda. Det är därför fukt är så viktigt för huden.
Torr hud? Barnolja fungerar lika bra på vuxna som på barn! Sminkborttagning – några droppar på bomull verkar snabbt. Som tvål – oljan löser både fett och smuts. Som hudlotion efter duschen -för extra torra områden.
Hudens talgkörtlar producerar talg och fett, vilket gör att huden till viss del smörjer och återfuktar sig själv. Dock tenderar hudens naturliga fukt att dunsta. Dessutom finns det inte lika många talgkörtlar på armar och ben och därför blir vi torrare där. Talgkörtlar blir även mindre aktiva med åren, så ju äldre vi blir desto torrare blir vi. För att återfukta huden bör du tvätta dig med en fuktgivande tvål eller duschkräm och sedan smörja in huden med en fuktgivande kräm. På morgonen passar det med en lättare hudkräm som binder fukt och går snabbt att applicera, medan det är lämpligt med en fylligare kräm som vårdar huden på natten. En mer oljerik kräm skyddar huden som en extra hud och ser därför till att hudens fukt inte dunstar lika lätt. Kläder suger även upp en del av fukten i huden, så det är viktigt att använda en kräm som absorberas lätt och inte kladdar.

Stimulering

När huden har en ojämn hudton behöver du öka blodtillförseln. Detta kan du göra genom att torrborsta huden med en mjuk borste eller peeling-handske innan dusch. Massera sedan in duschkrämen med cirkelrörelser uppåt mot hjärtat. Använd även samma teknik när du smörjer in kroppen med hudkräm. Idag finns många ämnen som stimulerar genomblödningen i huden, vilket resulterar i en rosigare och på sikt fastare hud.